Veelgestelde vragen

Aankoop

Het antwoord is nee. Het hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, heeft namelijk in een vonnis bepaald dat de vraagprijs van een woning een uitnodiging is tot het doen van een bod. Als u de vraagprijs uit een advertentie of woninggids biedt, dan doet u een bod. De verkoper kan dan nog beslissen of hij uw bod wel of niet aanvaardt of dat hij zijn makelaar een tegenbod laat doen. Hij kan zelfs besluiten de vraagprijs tijdens de onderhandelingen te verhogen.

Dit zal in de praktijk overigens niet vaak voorkomen, maar is dus wel mogelijk. Daarnaast geldt er een schriftelijkheidsvereist, waarbij de koop pas tot stand komt, nadat beide partijen het koopcontract hebben ondertekend. 

Banken hanteren strakke spelregels voor de verstrekking van nieuwe hypotheken. Deze zijn opgenomen in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) in combinatie met ministriële regelingen. Welke regels zijn dat en wat mag u lenen?

Naast de inkomenseis telt voor geldverstrekkers ook de 'marktwaarde' van de woning. De geldverstrekker bepaalt wat die marktwaarde precies is. Dat kan zijn:

  • De koopprijs van de woning
  • De koop-/aanneemsom, eventueel vermeerderd met grondprijs, bouwkosten, meerwerk, bouwrente en aansluiten nutsvoorzieningen
  • De getaxeerde waarde, eventueel na verbouw

Voor een bestaande woning mag u in 2014 maximaal 104% van de marktwaarde lenen (eventueel na verbouwing).

In 2018 mag de maximale hypotheek niet meer hoger zijn dan de marktwaarde van de woning (100%). Daarom wordt vanaf 2013 de maximale hypotheek in zes gelijke stappen van 1% verlaagd. U zult dus in de toekomst de bijkomende kosten steeds meer zelf moeten betalen.  

Het hele Parkstad gebied in Limburg, dus aankoop en verkoop begeleiding in Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Voerendaal, Simpelveld, Hoensbroek en Beekdaelen.

Beekdaelen, een relatief nieuwe gemeente in Zuid-Limburg die in 2019 werd gevormd door de fusie van de voormalige gemeenten Nuth, Schinnen en Onderbanken, biedt een harmonieuze mix van landelijke charme, moderne gemakken en een hechte gemeenschap. Hier zijn enkele redenen waarom het zo fijn is om in Beekdaelen te wonen, met nadruk op het woningaanbod, het woongenot en de voorzieningen.

### Gevarieerd Woningaanbod
Beekdaelen biedt een breed scala aan woningen die inspelen op verschillende woonbehoeften. Van moderne nieuwbouwwoningen en ruime eengezinswoningen in rustige wijken tot karakteristieke Limburgse boerderijen en charmante historische panden, de variëteit in het woningaanbod is groot. De woningen zijn vaak omgeven door groene ruimtes, waardoor bewoners kunnen genieten van een serene en ontspannen leefomgeving. Veel wijken zijn kindvriendelijk, met veilige speelplaatsen en verkeersluwe straten, wat het ideaal maakt voor gezinnen.

### Woongenot
Het woongenot in Beekdaelen wordt sterk verhoogd door de prachtige natuurlijke omgeving. De gemeente ligt in het glooiende Zuid-Limburgse landschap, dat uitnodigt tot wandelen, fietsen en andere buitenactiviteiten. Natuurgebieden zoals het Geleenbeekdal en het Stammenderbos bieden talloze mogelijkheden voor recreatie en ontspanning. Bewoners kunnen genieten van de rust en de ruimte, terwijl ze toch dichtbij stedelijke voorzieningen blijven.

De gemeenschappen in Beekdaelen zijn hecht en vriendelijk. Er heerst een dorpsgevoel waar buren elkaar kennen en helpen. Regelmatige buurtactiviteiten, markten en evenementen zorgen voor sociale cohesie en een levendige sfeer. Dit maakt Beekdaelen niet alleen een mooie, maar ook een warme en gastvrije plek om te wonen.

### Voorzieningen
Beekdaelen beschikt over een breed scala aan voorzieningen die bijdragen aan het hoge woongenot. Op het gebied van onderwijs zijn er diverse basisscholen en middelbare scholen in de nabije omgeving, wat het aantrekkelijk maakt voor gezinnen met kinderen. Daarnaast zijn er tal van sportfaciliteiten, zoals sporthallen, zwembaden en fitnesscentra, die de bewoners aanmoedigen tot een actieve en gezonde levensstijl.

De gezondheidszorg in Beekdaelen is goed geregeld met meerdere huisartspraktijken, tandartspraktijken en het nabijgelegen Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen. Dit zorgt ervoor dat medische zorg altijd binnen handbereik is, wat bijdraagt aan een geruststellend en zorgeloos leven.

### Cultuur en Recreatie
Beekdaelen heeft een rijk cultureel leven en biedt veel recreatiemogelijkheden. De gemeente organiseert regelmatig culturele evenementen, zoals concerten, theatervoorstellingen en dorpsfeesten, die zorgen voor een levendige en dynamische sfeer. Historische bezienswaardigheden, zoals kastelen en oude kerken, bieden een fascinerende blik op de rijke geschiedenis van de regio.

### Winkelen en Eten
Hoewel Beekdaelen een landelijke gemeente is, biedt het een goed aanbod aan winkels en eetgelegenheden. In de verschillende dorpskernen vind je diverse winkels voor de dagelijkse boodschappen, evenals gezellige cafés en restaurants waar je kunt genieten van lokale en internationale gerechten. Daarnaast zijn er regelmatig markten en braderieën waar je verse producten en lokale specialiteiten kunt kopen.

### Bereikbaarheid
Beekdaelen is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. De gemeente ligt nabij de snelwegen A76 en A79, wat zorgt voor goede verbindingen met omliggende steden zoals Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen. Daarnaast heeft Beekdaelen een goed busnetwerk, waardoor het gemakkelijk is om je binnen de regio te verplaatsen.

Kortom, Beekdaelen biedt een uitstekende kwaliteit van leven dankzij haar gevarieerde woningaanbod, prachtige natuurlijke omgeving, uitgebreide voorzieningen en een hechte gemeenschap. Deze factoren maken het een fantastische plek om te wonen voor mensen van alle leeftijden en levensstijlen. Of je nu houdt van de rust van het platteland of de nabijheid van stedelijke gemakken, Beekdaelen heeft het allemaal.
Brunssum, een pittoreske stad in Zuid-Limburg, biedt een unieke combinatie van prachtige natuur, uitstekende voorzieningen en een warme gemeenschapszin. Dit maakt het een ideale plek om te wonen. Hieronder beschrijf ik waarom het zo fijn is om in Brunssum te wonen, met een nadruk op de woningen, het woongenot en alle beschikbare voorzieningen.

### Gevarieerd Woningaanbod
Brunssum beschikt over een breed scala aan woningen die aan verschillende woonbehoeften voldoen. Van moderne appartementen in het centrum tot ruime eengezinswoningen in rustige woonwijken, en van charmante historische huizen tot nieuwbouwprojecten, er is voor ieder wat wils. De wijken zijn vaak groen en ruim opgezet, met veel aandacht voor landschapsarchitectuur en leefbaarheid. Dit zorgt voor een aangename en serene woonomgeving waarin bewoners kunnen genieten van rust en privacy.

### Woongenot
Het woongenot in Brunssum wordt sterk bevorderd door de prachtige natuurlijke omgeving. De stad ligt te midden van uitgestrekte bossen en natuurgebieden, zoals het Schutterspark en de Brunssummerheide. Deze gebieden bieden talloze mogelijkheden voor recreatie en ontspanning, zoals wandelen, fietsen en picknicken. De aanwezigheid van groene ruimten en waterpartijen binnen de stad draagt bij aan een gezonde en ontspannen leefomgeving.

Brunssum staat bekend om haar gezellige en hechte gemeenschappen. De stad heeft een dorps karakter waar buren elkaar kennen en helpen. Regelmatige buurtactiviteiten en lokale evenementen versterken de gemeenschapszin en zorgen voor een levendige en warme sfeer. Dit maakt Brunssum niet alleen een mooie, maar ook een veilige en sociale plaats om te wonen.

### Voorzieningen
Brunssum biedt een breed scala aan voorzieningen die bijdragen aan het hoge woongenot. Op het gebied van onderwijs zijn er diverse basisscholen en middelbare scholen, wat de stad aantrekkelijk maakt voor gezinnen met kinderen. Daarnaast zijn er tal van sportfaciliteiten, zoals sporthallen, zwembaden en fitnesscentra, die de bewoners aanmoedigen tot een actieve en gezonde levensstijl.

De gezondheidszorg in Brunssum is uitstekend geregeld met diverse huisartspraktijken, tandartspraktijken en het nabijgelegen ziekenhuis in Heerlen. Dit zorgt ervoor dat medische zorg altijd binnen handbereik is, wat bijdraagt aan een geruststellend en zorgeloos leven.

### Cultuur en Recreatie
Brunssum heeft een rijk cultureel leven en biedt veel recreatiemogelijkheden. Het openluchttheater Brunssum en het Parkstad Limburg Theater zijn slechts enkele van de culturele hotspots waar bewoners kunnen genieten van theater, muziek en andere kunstvormen. Regelmatige evenementen zoals de jaarlijkse carnavalsviering en het Wereld Muziek Concours (WMC) trekken zowel bewoners als bezoekers aan en creëren een levendige sfeer.

### Winkelen en Eten
Het centrum van Brunssum biedt een charmante mix van bekende winkelketens en lokale boetiekjes. Voor de dagelijkse boodschappen zijn er meerdere supermarkten en speciaalzaken beschikbaar. Daarnaast is er een wekelijkse markt waar je verse producten kunt kopen en lokale specialiteiten kunt proeven.

Op culinair gebied heeft Brunssum veel te bieden. De stad beschikt over een breed scala aan restaurants, cafés en eetgelegenheden waar je kunt genieten van diverse keukens. Van gezellige bistro’s tot verfijnde restaurants, er is voor ieder wat wils. De gastvrijheid van de lokale ondernemers draagt bij aan de aangename eetervaring in Brunssum.

### Bereikbaarheid
Brunssum is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. De stad ligt nabij de snelwegen A76 en A79, wat zorgt voor goede verbindingen met omliggende steden zoals Heerlen, Maastricht en Aken (Duitsland). Bovendien heeft Brunssum een uitstekend busnetwerk, waardoor het gemakkelijk is om je binnen de stad en naar nabijgelegen gebieden te verplaatsen.

Kortom, Brunssum biedt een hoge kwaliteit van leven dankzij haar gevarieerde woningaanbod, prachtige natuurlijke omgeving, uitgebreide voorzieningen en een hechte gemeenschap. Deze factoren maken het een fantastische plek om te wonen voor mensen van alle leeftijden en levensstijlen.
Heerlen, gelegen in het prachtige Zuid-Limburg, is een stad die veel te bieden heeft voor haar inwoners. De stad combineert het beste van zowel stedelijke als landelijke levensstijlen, wat het tot een ideale plek maakt om te wonen. Laten we eens kijken naar de verschillende aspecten die Heerlen zo aantrekkelijk maken, met een focus op woningen, woongenot en voorzieningen.

### Gevarieerd Woningaanbod
Heerlen beschikt over een breed scala aan woningen die aan diverse woonwensen voldoen. Of je nu op zoek bent naar een gezellig appartement in het stadscentrum, een ruime eengezinswoning in een rustige wijk, of een karakteristiek huis in een van de omliggende dorpen, Heerlen heeft het allemaal. Veel wijken in Heerlen zijn groen en ruim opgezet, wat bijdraagt aan een gevoel van rust en ruimte. De aanwezigheid van verschillende architectonische stijlen zorgt voor een gevarieerd straatbeeld en geeft de stad een unieke charme.

### Woongenot
Het woongenot in Heerlen wordt verder verhoogd door de prachtige natuurlijke omgeving. Heerlen ligt in een heuvelachtig landschap, wat zorgt voor adembenemende uitzichten en talloze recreatiemogelijkheden. Wandelen en fietsen in de nabijgelegen natuurgebieden zoals het Brunssummerheide en het Limburgse Heuvelland zijn populaire bezigheden onder de inwoners. Daarnaast zorgen de goed onderhouden parken en tuinen in de stad voor groene oases waar bewoners kunnen ontspannen en genieten van de natuur.

### Voorzieningen
Wat voorzieningen betreft, biedt Heerlen alles wat je nodig hebt voor een comfortabel leven. De stad beschikt over uitstekende scholen, van basisscholen tot middelbare scholen en zelfs een hogeschool. Dit maakt Heerlen zeer aantrekkelijk voor gezinnen met kinderen. Daarnaast zijn er diverse sportfaciliteiten, zoals zwembaden, sporthallen en fitnesscentra, die bijdragen aan een actieve levensstijl.

De gezondheidszorg in Heerlen is van hoog niveau, met meerdere ziekenhuizen en gespecialiseerde klinieken binnen handbereik. Dit biedt bewoners de zekerheid van goede medische zorg wanneer dat nodig is.

### Cultuur en Recreatie
Op het gebied van cultuur en recreatie is Heerlen ook goed voorzien. Het culturele aanbod is rijk en divers, met theaters, musea en galeries die regelmatig interessante tentoonstellingen en voorstellingen bieden. Het bekende Parkstad Limburg Theater en het Thermenmuseum zijn slechts enkele voorbeelden van culturele hotspots in de stad. Daarnaast zorgt de jaarlijkse programmering van evenementen en festivals voor een levendige en dynamische sfeer.

### Winkelen en Eten
Het winkelgebied van Heerlen biedt een mix van bekende ketens en unieke boetiekjes. Het Maankwartier, een recent ontwikkeld stadsdeel, is een architectonisch hoogtepunt en biedt een moderne winkelervaring. Voor de dagelijkse boodschappen zijn er talloze supermarkten en speciaalzaken beschikbaar.

Daarnaast is Heerlen een paradijs voor fijnproevers, met een breed scala aan restaurants, cafés en eetgelegenheden. Van gezellige eetcafés tot chique restaurants, de culinaire scene in Heerlen biedt voor ieder wat wils.

### Bereikbaarheid
Tot slot is de bereikbaarheid van Heerlen een groot pluspunt. De stad heeft een uitstekend openbaar vervoersnetwerk, met directe treinverbindingen naar steden zoals Maastricht, Eindhoven en zelfs Aken in Duitsland. Daarnaast zijn de snelwegen A76 en A79 gemakkelijk bereikbaar, wat Heerlen tot een ideale uitvalsbasis maakt voor zowel woon-werkverkeer als recreatieve uitstapjes.

Kortom, Heerlen biedt een uitstekende kwaliteit van leven dankzij haar gevarieerde woningaanbod, prachtige natuurlijke omgeving, uitgebreide voorzieningen en levendige cultuur. Deze factoren maken het een geweldige plek om te wonen voor mensen van alle leeftijden en levensstijlen.
Hoensbroek, een deelgemeente van Heerlen in Zuid-Limburg, is een plek waar geschiedenis, comfort en een sterke gemeenschapszin samenkomen. De combinatie van een gevarieerd woningaanbod, uitstekende voorzieningen en een prachtige natuurlijke omgeving maakt het een fantastische plaats om te wonen. Hier is waarom het zo fijn is om in Hoensbroek te wonen, met een focus op woningen, woongenot en voorzieningen.

### Gevarieerd Woningaanbod
Hoensbroek biedt een breed scala aan woningen die inspelen op verschillende woonbehoeften. Van moderne appartementen en rijtjeshuizen tot ruime eengezinswoningen en historische panden, de diversiteit in het woningaanbod is groot. Veel wijken zijn groen en ruim opgezet, wat zorgt voor een aangename leefomgeving. De wijken variëren van levendige buurten met alle gemakken van de stad binnen handbereik tot rustige straten waar je kunt genieten van rust en privacy. Dit maakt Hoensbroek aantrekkelijk voor zowel jonge gezinnen als ouderen.

### Woongenot
Het woongenot in Hoensbroek wordt aanzienlijk verhoogd door de aanwezigheid van groene ruimtes en recreatiemogelijkheden. Het Kasteel Hoensbroek, een van de grootste en mooiste kastelen van Nederland, biedt een historische en schilderachtige omgeving waar bewoners van kunnen genieten. Daarnaast zorgen parken zoals het Aambos en het nabijgelegen Brunssummerheide voor voldoende mogelijkheden om te wandelen, fietsen en te ontspannen in de natuur.

Hoensbroek staat bekend om zijn vriendelijke en hechte gemeenschap. Er is een sterke gemeenschapszin en de inwoners zijn betrokken bij lokale activiteiten en evenementen. Regelmatige buurtfeesten, markten en culturele evenementen versterken de band tussen de bewoners en zorgen voor een levendige en warme sfeer.

### Voorzieningen
Wat voorzieningen betreft, is Hoensbroek uitstekend uitgerust om te voorzien in de behoeften van haar inwoners. De gemeente beschikt over diverse basisscholen en middelbare scholen, wat het een ideale plek maakt voor gezinnen met kinderen. Daarnaast zijn er tal van sportfaciliteiten, zoals sporthallen, zwembaden en fitnesscentra, die bewoners aanmoedigen tot een actieve en gezonde levensstijl.

De gezondheidszorg in Hoensbroek is goed geregeld, met meerdere huisartspraktijken, tandartspraktijken en het nabijgelegen Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen. Dit zorgt ervoor dat medische zorg altijd binnen handbereik is, wat bijdraagt aan een geruststellend en zorgeloos leven.

### Cultuur en Recreatie
Hoensbroek heeft een rijk cultureel leven en biedt tal van recreatieve mogelijkheden. Het Kasteel Hoensbroek organiseert regelmatig historische evenementen, rondleidingen en exposities die bijdragen aan de culturele dynamiek van de stad. Daarnaast zijn er tal van muziekevenementen, theaterproducties en dorpsfeesten die zorgen voor een levendige sfeer.

### Winkelen en Eten
Het centrum van Hoensbroek biedt een breed scala aan winkels, van bekende ketens tot lokale boetiekjes. Voor de dagelijkse boodschappen zijn er meerdere supermarkten en speciaalzaken beschikbaar. Daarnaast is er een wekelijkse markt waar je verse producten kunt kopen en lokale specialiteiten kunt proeven.

Op culinair gebied heeft Hoensbroek ook veel te bieden. Er zijn tal van restaurants, cafés en eetgelegenheden waar je kunt genieten van diverse keukens. Van gezellige eetcafés tot verfijnde restaurants, de eetgelegenheden in Hoensbroek bieden voor ieder wat wils.

### Bereikbaarheid
Hoensbroek is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. De stad ligt nabij de snelwegen A76 en A79, wat zorgt voor goede verbindingen met omliggende steden zoals Heerlen, Maastricht en Aken (Duitsland). Daarnaast heeft Hoensbroek een uitstekend busnetwerk, waardoor het gemakkelijk is om je binnen de regio te verplaatsen.

Kortom, Hoensbroek biedt een uitstekende kwaliteit van leven dankzij haar gevarieerde woningaanbod, prachtige natuurlijke omgeving, uitgebreide voorzieningen en een hechte gemeenschap. Deze factoren maken het een fantastische plek om te wonen voor mensen van alle leeftijden en levensstijlen.
Kerkrade, een stad in het zuidoosten van Nederland, staat bekend om haar gastvrije sfeer en rijke culturele erfgoed. Het is een plek waar woongenot en comfort centraal staan, mede dankzij het diverse woningaanbod en de vele voorzieningen die bijdragen aan een hoge levenskwaliteit. Hieronder leg ik uit waarom het zo fijn is om in Kerkrade te wonen, met een nadruk op de woningen en het woongenot in deze charmante stad.

### Gevarieerd Woningaanbod
Kerkrade biedt een breed scala aan woningen die inspelen op de behoeften van verschillende doelgroepen. Van moderne appartementen en gezinswoningen in nieuwe woonwijken tot karakteristieke huizen in historische buurten, er is voor ieder wat wils. De wijken zijn ruim opgezet en vaak omringd door groen, wat zorgt voor een rustige en aangename leefomgeving. Veel woningen beschikken over tuinen of balkons, wat ideaal is voor wie houdt van buitenleven en ontspanning in eigen huis.

### Woongenot
Het woongenot in Kerkrade wordt versterkt door de vele groene ruimtes en parken in en rondom de stad. Het stadspark Stadspark Kerkrade biedt inwoners een prachtige plek voor wandelingen, sportactiviteiten en familie-uitjes. Daarnaast ligt Kerkrade dicht bij de Anstelvallei en het Wormdal, waar je kunt genieten van de natuur en buitenactiviteiten zoals wandelen en fietsen.

Kerkrade staat bekend om haar vriendelijke en hechte gemeenschappen. De inwoners zijn betrokken en er is een sterke gemeenschapszin, wat bijdraagt aan een gevoel van veiligheid en verbondenheid. De stad organiseert regelmatig buurtfeesten en evenementen die de onderlinge band versterken en zorgen voor een levendige en dynamische sfeer.

### Voorzieningen
Kerkrade biedt een breed scala aan voorzieningen die het leven comfortabel en aangenaam maken. Op het gebied van onderwijs zijn er uitstekende scholen beschikbaar, van basisscholen tot middelbare scholen, waardoor het een ideale woonplaats is voor gezinnen met kinderen. Daarnaast zijn er diverse sportverenigingen en recreatiecentra, zoals zwembad D'r Pool en de Rodahal, waar je kunt genieten van allerlei sport- en vrijetijdsactiviteiten.

De gezondheidszorg in Kerkrade is goed geregeld, met meerdere huisartspraktijken, tandartspraktijken en een nabijgelegen ziekenhuis in de buurt. Dit zorgt ervoor dat medische zorg altijd binnen handbereik is.

### Cultuur en Recreatie
Kerkrade heeft een rijk cultureel leven en biedt tal van recreatieve mogelijkheden. Het bekende Roda JC Stadion, thuisbasis van de voetbalclub Roda JC, is een belangrijk sportief en sociaal middelpunt van de stad. Daarnaast biedt het Discovery Museum een interessante en leerzame ervaring voor zowel kinderen als volwassenen.

Het culturele aanbod wordt verder verrijkt door evenementen zoals het Wereld Muziek Concours, een internationaal erkend festival dat om de vier jaar plaatsvindt en muzikanten van over de hele wereld aantrekt. Dit soort evenementen dragen bij aan de levendige en diverse cultuur van Kerkrade.

### Winkelen en Eten
Het centrum van Kerkrade biedt een gevarieerd aanbod aan winkels, van bekende ketens tot lokale boetiekjes. Voor de dagelijkse boodschappen zijn er meerdere supermarkten en speciaalzaken beschikbaar. Daarnaast is er een wekelijkse markt waar je verse producten kunt kopen.

Op culinair gebied heeft Kerkrade ook veel te bieden. Er zijn tal van restaurants, cafés en eetgelegenheden waar je kunt genieten van diverse keukens. Van gezellige eetcafés tot verfijnde restaurants, de stad biedt voor ieder wat wils.

### Bereikbaarheid
Kerkrade is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. De stad heeft een eigen treinstation en ligt dicht bij de A76, wat zorgt voor goede verbindingen met omliggende steden zoals Heerlen, Maastricht en Aken (Duitsland).

Kortom, Kerkrade is een stad die veel te bieden heeft op het gebied van woningen en woongenot. De combinatie van een gevarieerd woningaanbod, uitgebreide voorzieningen, een rijke culturele achtergrond en een hechte gemeenschap maakt het een geweldige plek om te wonen voor mensen van alle leeftijden.
Landgraaf, een stad in het zuiden van Limburg, is een plek waar woongenot en comfort hand in hand gaan. Met haar diverse woningaanbod, prachtige natuurlijke omgeving en uitgebreide voorzieningen biedt Landgraaf een geweldige leefomgeving voor haar inwoners. Laten we eens kijken waarom het zo fijn is om in Landgraaf te wonen, met de nadruk op woningen, woongenot en de voorzieningen in een positieve sfeer.

### Gevarieerd Woningaanbod
Landgraaf heeft een breed scala aan woningen die tegemoetkomen aan verschillende woonwensen en -behoeften. Van moderne appartementen in het centrum tot ruime eengezinswoningen in rustige woonwijken, en van charmante oudere huizen in pittoreske buurten tot nieuwbouwwoningen in opkomende wijken, de stad heeft voor ieder wat wils. De woningen zijn vaak ruim opgezet met tuinen en groene omgevingen, wat bijdraagt aan een ontspannen en aangename leefomgeving. Veel wijken zijn kindvriendelijk, met speeltuinen en veilige straten waar kinderen vrij kunnen spelen.

### Woongenot
Het woongenot in Landgraaf wordt aanzienlijk verhoogd door de prachtige natuurlijke omgeving. De stad ligt midden in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, wat betekent dat bewoners kunnen genieten van adembenemende uitzichten en talloze mogelijkheden voor buitenactiviteiten. Het nabijgelegen Strijthagerbeekdal en de Brunssummerheide zijn ideale plekken voor wandelingen, fietstochten en recreatie in de natuur. Deze groene oases bieden rust en ontspanning, ver weg van de drukte van het dagelijkse leven.

Landgraaf staat ook bekend om haar gezellige en hechte gemeenschappen. Er is een sterke gemeenschapszin, en de inwoners zijn vriendelijk en behulpzaam. De stad organiseert regelmatig evenementen en buurtactiviteiten die mensen samenbrengen en zorgen voor een levendige en warme sfeer.

### Voorzieningen
Wat voorzieningen betreft, is Landgraaf uitstekend uitgerust om te voorzien in de behoeften van haar inwoners. Op het gebied van onderwijs zijn er meerdere basisscholen en middelbare scholen die hoog aangeschreven staan, wat de stad zeer aantrekkelijk maakt voor gezinnen. Daarnaast zijn er tal van sportfaciliteiten, zoals sporthallen, zwembaden en fitnesscentra, waar bewoners kunnen genieten van een actieve en gezonde levensstijl.

De gezondheidszorg in Landgraaf is goed geregeld, met diverse huisartsenpraktijken, tandartspraktijken en het nabijgelegen ziekenhuis in Heerlen. Dit zorgt ervoor dat medische zorg altijd binnen handbereik is.

### Cultuur en Recreatie
Landgraaf heeft een rijk cultureel leven en biedt tal van recreatieve mogelijkheden. Een van de hoogtepunten van de stad is het jaarlijkse Pinkpop-festival, dat duizenden bezoekers van over de hele wereld trekt en de stad op de kaart zet als een belangrijk muziek- en cultuurevenement. Daarnaast biedt SnowWorld, een indoor skicentrum, het hele jaar door mogelijkheden voor skiën en snowboarden.

Het cultureel erfgoed van de stad wordt ook gevierd in het Continium Discovery Center en de historische kastelen in de omgeving, die een fascinerende blik bieden op de geschiedenis en cultuur van de regio.

### Winkelen en Eten
Het winkelgebied van Landgraaf biedt een mix van bekende winkelketens en lokale boetiekjes. Voor de dagelijkse boodschappen zijn er meerdere supermarkten en speciaalzaken beschikbaar. Daarnaast is er een wekelijkse markt waar je verse producten kunt kopen.

Landgraaf heeft ook een gevarieerd aanbod aan restaurants en eetgelegenheden. Van gezellige cafés en bistro's tot verfijnde restaurants, de stad biedt voor ieder wat wils. Je kunt genieten van lokale Limburgse specialiteiten of internationale keukens, waardoor elke culinaire wens vervuld kan worden.

### Bereikbaarheid
Landgraaf is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. De stad heeft een eigen treinstation en ligt dicht bij de snelwegen A76 en A79, wat zorgt voor goede verbindingen met omliggende steden zoals Heerlen, Maastricht en Aken (Duitsland).

Kortom, Landgraaf biedt een uitstekende kwaliteit van leven dankzij haar gevarieerde woningaanbod, prachtige natuurlijke omgeving, uitgebreide voorzieningen en een levendige gemeenschap. Deze factoren maken het een geweldige plek om te wonen voor mensen van alle leeftijden en levensstijlen.
Simpelveld, gelegen in het schilderachtige Zuid-Limburg, is een gemeente die een unieke mix biedt van landelijke rust, comfortabele woningen en een uitstekende kwaliteit van leven. Dit maakt het een ideale plek om te wonen voor mensen van alle leeftijden. Hieronder leg ik uit waarom het zo fijn is om in Simpelveld te wonen, met de nadruk op de woningen, het woongenot en alle voorzieningen in een positieve sfeer.

### Gevarieerd Woningaanbod
Simpelveld biedt een breed scala aan woningen die inspelen op diverse woonwensen. Van gezellige appartementen in het dorpscentrum tot ruime eengezinswoningen in groene woonwijken, en van karakteristieke Limburgse boerderijen tot moderne nieuwbouwhuizen, de keuze is ruim. Veel woningen in Simpelveld zijn omgeven door groen en bieden een prachtig uitzicht op het glooiende Limburgse landschap. De combinatie van traditionele en moderne architectuur zorgt voor een gevarieerd en aantrekkelijk straatbeeld, waar zowel jonge gezinnen als senioren zich thuis kunnen voelen.

### Woongenot
Het woongenot in Simpelveld wordt sterk verhoogd door de prachtige natuurlijke omgeving. De gemeente ligt midden in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, wat zorgt voor adembenemende uitzichten en talloze mogelijkheden voor buitenactiviteiten. Wandelen, fietsen en genieten van de natuur zijn populaire bezigheden onder de bewoners, met nabijgelegen natuurgebieden zoals de Vrouwenheide en de Brunssummerheide.

Simpelveld staat bekend om haar vriendelijke en hechte gemeenschappen. Het dorpsgevoel is hier sterk aanwezig, en er is een groot gemeenschapsgevoel dat ervoor zorgt dat nieuwe bewoners zich snel welkom voelen. Regelmatige buurtfeesten, markten en evenementen dragen bij aan de sociale cohesie en zorgen voor een levendige en warme sfeer.

### Voorzieningen
Simpelveld biedt een breed scala aan voorzieningen die bijdragen aan het hoge woongenot. Op het gebied van onderwijs zijn er meerdere basisscholen en goede verbindingen naar middelbare scholen in de omliggende steden, wat de gemeente aantrekkelijk maakt voor gezinnen met kinderen. Daarnaast zijn er diverse sportverenigingen en recreatievoorzieningen, zoals sporthallen, tennisbanen en zwembaden, die de bewoners aanmoedigen om actief en gezond te leven.

De gezondheidszorg in Simpelveld is goed geregeld met meerdere huisartspraktijken, tandartspraktijken en het nabijgelegen ziekenhuis in Heerlen. Dit zorgt ervoor dat medische zorg altijd binnen handbereik is, wat bijdraagt aan een geruststellend en zorgeloos leven.

### Cultuur en Recreatie
Simpelveld heeft een rijk cultureel leven en biedt veel recreatiemogelijkheden. De stoomtrein van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij is een bekende attractie die bezoekers meeneemt op een nostalgische reis door het prachtige Limburgse landschap. Daarnaast zijn er diverse culturele evenementen en dorpsfeesten die zorgen voor een levendige en dynamische sfeer.

### Winkelen en Eten
Hoewel Simpelveld een landelijke gemeente is, biedt het een goed aanbod aan winkels en eetgelegenheden. In het centrum van Simpelveld vind je diverse winkels voor de dagelijkse boodschappen, evenals gezellige cafés en restaurants waar je kunt genieten van lokale en internationale gerechten. Regelmatige markten en braderieën bieden een breed scala aan verse producten en lokale specialiteiten.

### Bereikbaarheid
Simpelveld is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. De gemeente ligt nabij de snelwegen A76 en A79, wat zorgt voor goede verbindingen met omliggende steden zoals Heerlen, Maastricht en Aken (Duitsland). Daarnaast heeft Simpelveld een eigen treinstation en een uitstekend busnetwerk, waardoor het gemakkelijk is om je binnen de regio te verplaatsen.

Kortom, Simpelveld biedt een uitstekende kwaliteit van leven dankzij haar gevarieerde woningaanbod, prachtige natuurlijke omgeving, uitgebreide voorzieningen en een hechte gemeenschap. Deze factoren maken het een fantastische plek om te wonen voor mensen van alle leeftijden en levensstijlen.
Voerendaal, gelegen in het hart van Zuid-Limburg, biedt een unieke combinatie van landelijke charme, comfortabele woningen en een uitstekende kwaliteit van leven. Deze pittoreske gemeente staat bekend om haar gastvrije sfeer en prachtige omgeving. Hieronder leg ik uit waarom het zo fijn is om in Voerendaal te wonen, met de nadruk op de woningen, het woongenot en alle voorzieningen in een positieve sfeer.

### Gevarieerd Woningaanbod
Voerendaal beschikt over een breed scala aan woningen die tegemoetkomen aan diverse woonbehoeften. Van charmante historische boerderijen en karakteristieke huizen in dorpskernen tot moderne nieuwbouwwoningen en ruime eengezinswoningen in groene wijken, Voerendaal heeft voor ieder wat wils. Veel woningen zijn voorzien van ruime tuinen en bevinden zich in rustige, groene straten, wat bijdraagt aan een aangename en ontspannen leefomgeving. De architectuur varieert van traditionele Limburgse stijlen tot eigentijdse ontwerpen, wat zorgt voor een gevarieerd en aantrekkelijk straatbeeld.

### Woongenot
Het woongenot in Voerendaal wordt sterk verhoogd door de adembenemende natuurlijke omgeving. De gemeente is omgeven door het glooiende Zuid-Limburgse heuvellandschap, dat uitnodigt tot wandelen, fietsen en andere buitenactiviteiten. Natuurgebieden zoals de Kunderberg en de Cauberg liggen binnen handbereik en bieden talloze mogelijkheden voor recreatie en ontspanning. De nabijheid van deze natuur maakt het gemakkelijk voor bewoners om even aan de drukte van het dagelijkse leven te ontsnappen en te genieten van rust en ruimte.

Voerendaal staat ook bekend om zijn vriendelijke en hechte gemeenschappen. De dorpen binnen de gemeente hebben een sterk gemeenschapsgevoel, en er zijn regelmatig buurtactiviteiten en evenementen die bewoners samenbrengen. Dit zorgt voor een warme en sociale leefomgeving waarin mensen zich snel thuis voelen.

### Voorzieningen
Voerendaal biedt een breed scala aan voorzieningen die bijdragen aan het hoge woongenot. De gemeente beschikt over uitstekende onderwijsvoorzieningen, met meerdere basisscholen en een middelbare school in de buurt. Dit maakt Voerendaal een aantrekkelijke plek voor gezinnen met kinderen. Daarnaast zijn er diverse sportverenigingen en recreatievoorzieningen, zoals sporthallen, zwembaden en fitnesscentra, die de bewoners aanmoedigen om actief en gezond te leven.

De gezondheidszorg in Voerendaal is goed geregeld met diverse huisartspraktijken, tandartspraktijken en het nabijgelegen ziekenhuis in Heerlen. Dit zorgt ervoor dat medische zorg altijd binnen handbereik is, wat bijdraagt aan een geruststellend en zorgeloos leven.

### Cultuur en Recreatie
Voerendaal heeft een rijk cultureel leven en biedt tal van recreatiemogelijkheden. De gemeente organiseert regelmatig culturele evenementen, zoals concerten, theatervoorstellingen en dorpsfeesten, die zorgen voor een levendige en dynamische sfeer. Daarnaast zijn er historische bezienswaardigheden, zoals kastelen en oude kerken, die een fascinerende blik bieden op de rijke geschiedenis van de regio.

### Winkelen en Eten
Hoewel Voerendaal een landelijke gemeente is, biedt het een goed aanbod aan winkels en eetgelegenheden. In het centrum van Voerendaal vind je diverse winkels voor de dagelijkse boodschappen, evenals gezellige cafés en restaurants waar je kunt genieten van lokale en internationale gerechten. Daarnaast zijn er regelmatig markten en braderieën waar je verse producten en lokale specialiteiten kunt kopen.

### Bereikbaarheid
Voerendaal is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. De gemeente ligt nabij de snelwegen A76 en A79, wat zorgt voor goede verbindingen met omliggende steden zoals Heerlen, Maastricht en Aken (Duitsland). Daarnaast heeft Voerendaal een eigen treinstation en een uitstekend busnetwerk, waardoor het gemakkelijk is om je binnen de regio te verplaatsen.

Kortom, Voerendaal biedt een uitstekende kwaliteit van leven dankzij haar gevarieerde woningaanbod, prachtige natuurlijke omgeving, uitgebreide voorzieningen en een hechte gemeenschap. Deze factoren maken het een fantastische plek om te wonen voor mensen van alle leeftijden en levensstijlen.
Als de makelaar aangeeft ‘onder bod’ te zijn, betekent dit dat hij een serieuze gegadigde heeft, welke hij heeft toegezegd transacties met anderen niet te zullen bevorderen. Dit betekent echter niet dat bezichtigingen niet meer door kunnen gaan, tenzij de makelaar anders besluit of afspreekt met zijn opdrachtgever. De makelaar dient wel duidelijk aan te geven dat hij ‘onder bod’ is of in gesprek is met een andere kandidaat.

Kosten koper (k.k.) betekent, dat de koper alle kosten verband houdende met de overdracht van de aangekochte woning voor zijn rekening neemt. De kosten koper bedraagt circa 6 % van de koopprijs van de aangekochte woning. Onder de kosten koper vallen de volgende kosten: 

- 2% Overdrachtsbelasting; 
- Notariskosten voor de opmaak van de akte van levering; 
- Kadasterkosten voor inschrijving akte van levering. 

Naast deze kosten dient de koper, ook rekening te houden met:

- Notariskosten voor de opmaak van de hypotheekakte; 
- Kadasterkosten voor inschrijving hypotheekakte. 

Onder de kosten koper vallen nooit de makelaarskosten. Als een verkoper een makelaar inschakelt voor de verkoop van zijn/ haar woning dan zal de verkoper de kosten van deze makelaar moeten betalen. Als de koper een makelaar inschakelt voor de aankoop van een woning zal de koper de kosten van deze makelaar moeten betalen. Houdt hier dus rekening mee indien u een woning koopt.

Tevens kan men In het jaar 2015 nog maximaal 104% van de woningwaarde lenen, houdt hier dus rekening mee als u een woning koopt!

Voor vragen kunt u uiteraard bij ons kantoor terecht! 

Gedurende de bedenktijd kan de koper de overeenkomst alsnog ongedaan maken. Zo wordt de gelegenheid geboden om bijvoorbeeld deskundigen te raadplegen. 

De bedenktijd duurt (minimaal) drie dagen en begint op de dag die volgt op de dag dat de koper de (door beide partijen) ondertekende akte of een kopie daarvan krijgt overhandigd. De bedenktijd eindigt tegen middernacht van de laatste dag van de bedenktijd. Het is dus niet van belang hoe laat de koper het afschrift van de akte heeft ontvangen.

Mocht u gebruik wensen te maken van de wettelijke bedenktijd, kan het verstandig zijn dit schriftelijk te doen, aangezien de bewijslast moeilijk is, indien u dit mondeling doet.

Onderhandelingen

De verkoper stelt in overleg met zijn makelaar een vraagprijs vast. De koper kan onderhandelen over de prijs, maar de verkoper beslist uiteindelijk zelf of hij wenst te verkopen. Dat geldt voor alle zaken die de verkoper belangrijk vindt om over te beslissen of hij zijn woning aan deze koper wil verkopen. Als verkoper en koper het over alle zaken eens zijn, komt er pas een koop tot stand (na schriftelijke vastlegging). 

De makelaar kan met meerdere gegadigden tegelijk onderhandelen. Dit dient hij echter wel aan de betrokkenen kenbaar te maken.

U kunt niet afdwingen dat u in onderhandeling bent. U bent pas in onderhandeling als de verkoper positief reageert op uw bod. Dus: als de verkoper een tegenbod doet. Ook kan de verkopende makelaar uitdrukkelijk aangeven dat hij met u in onderhandeling is. U bent nog niet in onderhandeling als de verkopende makelaar aangeeft dat hij uw bod met de verkoper zal overleggen.

Verkoop

Een optie in juridische zin geeft een partij de keuze om door een eenzijdige verklaring een koopovereenkomst met een andere partij te sluiten. Partijen zijn het dan wel eens over de voorwaarde van de koop, maar de koper krijgt bijvoorbeeld nog een week bedenktijd. 

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is zo'n optie nog wel gebruikelijk. Bij het aankopen van een bestaande woning wordt vaak ten onrechte het begrip 'optie' gebruikt. Dan heeft het de betekenis van bepaalde toezeggingen die een verkopende makelaar kan doen aan een belangstellende koper tijdens het onderhandelingsproces. Zo'n toezegging kan bijvoorbeeld inhouden dat een belangstellende koper een paar dagen de tijd krijgt om na te denken over een bod. De makelaar zal in de tussentijd proberen niet met een andere partij in onderhandeling te gaan. De belangstellende koper kan deze tijd gebruiken om een beter inzicht te krijgen in zijn financiering of in de gebruiksmogelijkheden van de woning. 

Een optie kunt u niet eisen; de verkoper en verkopende makelaar beslissen zelf of er in een onderhandelingsproces bepaalde toezeggingen worden gedaan.

Nee. Onder de kosten koper vallen nooit de makelaarskosten. Als u ons inschakelt voor de verkoop van uw woning dan zult u de kosten van onze dienstverlening moeten betalen. Als u als koper ons inschakelt voor de aankoop van uw woning zal u de kosten van onze dienstverlening moeten betalen.